Rode lijst
De Rode Lijst bevat soorten die bedreigd worden of kwetsbaar zijn, hij heeft geen juridische status, maar heeft in de praktijk wel een belangrijke signalering functie. De huidige Rode Lijst van de Nederlandse broedvogels is in 2017 vastgesteld door het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. Voor deze soorten geldt een belangrijkere actieve beschermingsmaatregel bijvoorbeeld door hun leefgebieden te verbeteren. De Wet natuurbescherming vereist van provincies dat zij de nodige maatregelen nemen voor het behoud en herstel van soorten die op de Rode Lijst staan.
Rode lijst doortrekkende en overwinterende vogels
bron: https://www.vogelbescherming.nl
Tellen
Duizenden vrijwilligers tellen het hele jaar door vogels. Zij dragen zo bij aan het onderzoek naar de vogelstand. Op basis van de telgegevens die in de verschillende meetnetten worden verzameld.
Bedreigingen
Er zijn verschillende bedreigingen voor vogels. een deel komt door natuurlijke bedreigingen maar, ook bedreigingen die door mensen worden veroorzaakt.
natuurlijke bedreigingen
- roofvogels, kraaien, meeuwen (in de rol van nestrovers)
- wind, storm, vorst, sneeuw
- klimaatopwarming
- ziektes
bedreigingen door mensen
- landbouwmachines
- toeristen
- afbraak van oude gebouwen
- ontbossing
- bosbranden
- stroomdraden
- olielozing
- vervuiling van water
- huisdieren
- jacht
- botsingen
- verstoring tijdens het broeden
slobeend (staat op de rode lijst)
Oranje lijst
naast de rode lijst bestaat er ook nog een oranje lijst. daar staan vogels op die niet bedreigd worden maar wel achteruit gaan.
Vogels op de rode lijst
De wilde zwaan staat onder andere op de rode lijst. De zwanen in Nederland leggen ongeveer 5,4 legsels. En dat levert maar 2,4 jongen op. Heel weinig dus.
En ook de Drieteenmeeuw staat op de rode lijst. En deze vogel gaat enorm achteruit. Door overbevissing is er niet meer genoeg voedsel om hun jongen mee groot te brengen. En nu zijn er nog maar 100 paar in Nederland.
Waarom hebben vogels last van teveel stikstof?
Stikstof komt uit uitlaatgassen van auto's. En nu blijkt dus dat ook vogels daar last van hebben. Vogels hebben kalk niet alleen voor hun botten maar ook voor hun eierschalen nodig. door stikstof verandert de samenstelling van de bodem en dan verdwijnt de kalk
Ook door het stikstof gaan insecten dood en dan hebben vogels die insecten eten geen voedsel meer. En planten die te hard gaan groeien waardoor bloeiende planten geen ruimte meer hebben, dat zijn dan net de planten waar insecten op af komen.
De Wilde eend
het is dan niet meer het jaar van de wilde eend maar we kunnen ze nog steeds helpen door de kuikens door te geven.
De wilde eend staat niet op de rode lijst, maar gaat wel hard achteruit. Daarom moeten zo veel mogelijk mensen meedoen met de kuikentelling op kuikenteller.org want hoe meer mensen er mee doen hoe beter ze hun best kunnen doen voor de wilde eend.
2022 Jaar van de Merel
In de afgelopen 2 eeuwen ontwikkelde de soort zich van bosvogel tot tuinvogel. Er zijn heel veel merels in Nederland, maar sinds 2016 verdween bijna 30% van de populatie. De precieze oorzaak is nog niet bekend.
Daarom staat 2022 in het jaar van de Wilde Eend. Dit jaar word gebruikt om onderzoek te doen, dit bestaat vooral uit nestonderzoek.
Wat willen ze uit deze onderzoeken halen?
- hoeveel succes volle nesten er zijn
- Hoeveel jongen er uitvliegen
- Of er verschillen zijn tussen het stedelijke of het landelijke gebied
Vraag 1
hoeveel vogels staan er op de rode lijst?
antwoord staat op de home pagina
Vragen over de rode lijst
stel je vraag hier!
Reactie plaatsen
Reacties
Wat ziet de website er goed uit zeg! Dank je wel voor de informatie over de wilde eend, had de eerste kuikens al gespot, gelijk mee gedaan aan de telling! Leuk om te zien dat er steeds meer bij komt op je site, leerzaam! Dank je wel, groetjes dagmar